Termenul avansat pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni este, inca o data, modificat.
CEC va ramine in proprietatea statului cel putin inca patru ani, in ciuda faptului ca atit ministrul Varujan Vosganian, cit si presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea, vorbeau anterior despre o posibila privatizare imediat dupa finalizarea primei etape a procesului de restructurare, adica in 2009.
„Precizam ca decizia privind reluarea procesului de privatizare, precum si metoda de privatizare urmeaza a fi stabilite dupa 2011“, conform unui document semnat de ministrul Economiei si Finantelor citat de MEDIAFAX.
La numirea in functia de presedinte al CEC in urma cu o luna si jumatate, Radu Gratian Ghetea declara ca privatizarea bancii nu va reincepe in nici un caz inainte de 2009, termen preconizat pentru finalizarea primei parti a programului de restructurare.
Privatizarea bancii a fost stopata la finele anului trecut dupa ce ofertele celor doua candidate finaliste, OTP Bank si National Bank of Greece (NBG), nu au fost suficient de consistente pentru a multumi autoritatile. Potrivit unor surse din piata bancara, NBG a oferit ceva mai mult de 500 de milioane de euro.
Strategia de dezvoltare a CEC prevede ca banca sa se concentreze pe segmentul populatiei rurale si pe finantarea micilor afaceri din agricultura. Conducerea bancii nu exclude insa posibilitatea de a se bate de la egal la egal cu celelalte banci pentru suprematie pe toate categoriile de produse bancare.
Obiectivele strategiei sint impartite in trei faze care pornesc din 2007. Prima etapa, care consta in modernizarea bancii si eficientizarea activitatii acesteia, tine pina in 2009. Reabilitarea sistemului informatic, recunoscut ca foarte ineficient in cazul CEC, este unul dintre obiectivele fundamentale ale acestei prime etape, potrivit