» Potrivit analistilor East Capital, moneda nationala se va aprecia "considerabil" pe termen lung.
» Aprecierea semnificativa a fost determinata de vanzarile speculative, afluxul de capital si nivelul scazut al inflatiei.
» Unul dintre factorii care ar putea afecta negativ evolutia monedei nationale este deficitul de cont curent.
Moneda nationala se va aprecia "considerabil" pe termen lung, insa pe termen scurt ar putea exista anumite fluctuatii, potrivit estimarilor analistilor East Capital, societate de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele est-europene. "Pentru statele care au aderat recent la UE, aprecierea monetara este o parte importanta a procesului de tranzitie si ne asteptam ca monedele tarilor respective sa se intareasca semnificativ, ca urmare a unei dezvoltari firesti a economiilor lor", a declarat, Marcus Svedberg, analist-sef la East Capital.
Deficitul de cont curent, problema principala
Leul a inregistrat, in ultima perioada de timp, o tendinta de apreciere agresiva.
Analistii East Capital considera ca aprecierea semnificativa a leului din ultima perioada a fost determinata atat de factori cu actiune imediata, precum vanzarile speculative si afluxul de capital, cat si de anumite evolutii economice, cum ar fi nivelul scazut al inflatiei, indatorarea publica relativ scazuta si atragerea investitiilor straine directe. Dintre factorii care ar putea afecta negativ evolutia monedei nationale, analistii de la East Capital atrag atentia asupra deficitului de cont curent, care s-a adancit semnificativ in primele luni ale anului curent, ca urmare a cresterii accentuate a importurilor.
De altfel, si directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, arata ca, alaturi de cresterea creditului de retail in valuta, adancirea deficitului de cont curent este un sem