Ladislau CsendesFoto: CNSAS
Colegiul CNSAS l-a ales marti, cu sase voturi pentru si patru impotriva, pe candidatul din partea UDMR, Ladislau Csendes, in functia de presedinte al institutiei. Contracandidatul sau era reprezentantul PSD Laurentiu Tanase.
De numele lui Csendes se leaga scandalul ”spalarii lui Vadim”. Liderul PRM, C.V. Tudor a obtinut, in 2004, un verdict controversat de la CNSAS, care a decis, atunci, cu un vot la limita, ca nu a facut politie politica. La acea vreme, memoriile lui Corneliu Vadim Tudor din anii 80, adresate lui Iulian Vlad, au fost considerate simple "note de conversatie".
Presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru a considerat ca acesta nu a facut politie politica si a votat la fel ca reprezentantul PRM, Constantin Buchet, cel al UDMR, Ladislau Csendes.
Tot in sedinta de marti Virgiliu Tarau a fost ales in functia vicepresedinte al institutiei.
Tarau are 37 de ani, A absolvit facultatea de Istorie si Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj iar din 2004 este doctor in istorie.
Initial, CNSAS nu avea de gand sa aleaga un vicepresedinte, functie ramasa vacanta dupa alegerea fostului ocupant al pozitiei, Ladislau Csendes, ca presedinte al Colegiului institutiei.
Alegerile au avut loc dupa ce Claudiu Secasiu s-a retras din functie din motive personale. Membrii Colegiului au incercat timp de o luna si jumatate sa aleaga un presedinte, dar incercarile au esuat din cauza neintrunirii cvorumului necesar.
Claudiu Secasiu a condus CNSAS din luna aprilie a anului trecut. El a fost ales dupa disputa legata de preferinta majoritatii Colegiului de a-l alege pe Corneliu Turianu in locul lui Constantin Ticu Dumitrescu. Pentru a pune capat scandalului, s-a stabilit ca la fiecare sase luni sa fie aleasa preseditia rotativa a institutiei. Ladislau CsendesFoto: CNSAS
C