Sunt departe de a crede ca un referendum trebuie sa fie doar un recurs exceptional. Exista tari cu o democratie consolidata, unde poporul este consultat pentru toate deciziile importante. In Elvetia, de pilda, electoratul se deplaseaza de doua sau de trei ori pe an la urne pentru a se pronunta prin acest sistem, al referendumului, care este expresia democratiei directe. Oamenii se simt mai responsabilizati atunci cand o lege a fost adoptata de masa electorala decat atunci cand a fost votata de Parlament. Pe de alta parte, discutia care are loc inaintea referendumului creste cultura politica a alegatorilor. si cine stie mai bine devine, in acelasi timp, mai vigilent fata de cei care ne conduc, mai apt sa sesiseze inselatoria si sa reactioneze la ea. Cultura politica sporeste, si asta lumineaza poporul.
Daca vorbim acum despre schimbarea Constitutiei, ea va fi, obligatoriu, adoptata prin referendum. De aceea nu cred ca poate fi discutata numai intr-un cerc restrans de specialisti. De altfel, s-a vazut ce le poate pielea specialistilor care au fabricat Constitutia actuala, plina de imprecizii si trebuind mereu sa fie interpretata de Curtea Constitutionala. Este, fireste, bine sa se pronunte asupra ei reprezentantii societatii civile, dar discutia trebuie sa fie generalizata. Insist: imbogatirea culturii politice in popor este o garantie suplimentara pentru democratie.
Avem nevoie de o noua Constitutie? Raspunsul meu este categoric: da, avem nevoie. Mai intai, pentru ca actuala Constitutie este rau formulata. Lasa loc la interpretari. Nu stim daca acest lucru a fost facut cu buna stiinta sau din ignoranta. Cel mai bun exemplu se poate da in legatura cu paragraful 1 al articolului 95, recent utilizat in procedura de suspendare a presedintelui Basescu: "In cazul comiterii unor fapte grave care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspe