„Select“ este un restaurant care a fost probabil caracterizat cândva de epitetul care-l denumeşte. Astăzi doar geamurile termopan mai amintesc de modernitate şi eleganţă.
Un restaurant mai mult decât modest, ce poartă numele „Select“, constituie subiectul prezentării din această săptămână. Ne-am aşezat timid la masă.
Ne-au atras imediat atenţia scaunele din lemn, destul de vechi, care mai păstrează urme de lac. Feţele de masă, curate ce-i drept, aminteau de localurile ceauşiste. Pe un scaun, în stânga mea, o boxă, pe care timpul îşi lăsase urmele. O muzică plăcută se auzea în surdină. Pe terasa restaurantului, locul pe care l-am ales pentru a gusta din preparatele celor de la „Select“, trei chelneri stăteau la uşa localului. O dată ce ne-am aşezat la masă, chelnerii s-au grăbit să ne aducă un meniu. De fapt două, singurele de altfel. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă şi ceilalţi oaspeţi ai localului ar fi solicitat în acelaşi timp cu noi lista cu felurile de mâncare? S-ar fi găsit altele cu siguranţă. Cel puţin aşa ne place să credem.
Mesaje subtile
Deschidem timid mapa care conţine lista de bucate: preparate diverse, muşchi de vită la grătar, rulou de piept de pui, şniţele cu caşcaval, tortellini, lasagna, spaghete cu fructe de mare şi câte şi mai câte. Atrag atenţia câteva preparate mai puţin obişnuite, mai întâi o pizza la 0,4 lei. Sub ea, în paranteză, sunt menţionate ingredientele, doar patru. Printre ele nici pomeneală de salam, şuncă, brânză, parmezan, ciuperci, roşii, ardei gras sau alte ingrediente obişnuite. De aici probabil preţul atât de mic. Alt preparat, pe care recunosc nu l-aş fi comandat în ruptul capului: carne de vită crudă cu lămâie şi parmezan. Preţurile, deloc pretenţioase. Pierduţi prin lista cu preparate cerem sfatul unuia dintre cei trei chelneri care au trecut rând pe rând pe la masa noastră. Răs