Producatorii de panificatie incep sa resimta efectele secetei, reducerea productiei interne de grau si majorarea pretului acesteia determinandu-i sa se indrepte catre importuri de materie prima din tarile vecine.
"Circa 90% din graul utilizat de noi provine in prezent de pe piata interna si doar 10% este importat, dar in urmatoarele luni graul importat ar putea ajunge sa asigure pana la jumatate din necesar", a declarat Stefanos Krommydas, vicepresedintele Loulis.
El a mai spus ca recolta de grau din acest an este mai mica decat cantitatea necesara pe piata, din cauza secetei Romania urmand sa importe grau, iar pretul la cereale sa creasca.
Recolta de grau este estimata in acest an la 3,5 milioane de tone, fata de 5,2 milioane de tone anul trecut.
"Preturile la toate produsele pe baza de grau, inclusiv painea, vor creste avand in vedere ca recolta de acest an este slaba. Tendinta se va face simtita din luna iulie, cand incepe sa fie valorificata recolta de grau din 2007", a adaugat Krommydas.
Producatorii din morarit si panificatie spun ca preturile din piata sunt ridicate, ca urmare a cantitatilor recoltate reduse, o mare parte din culturi fiind calamitate de seceta.
"Preturile care sunt vehiculate pentru noua recolta sunt destul de mari. Pretul este cel mai mare pe care l-am platit noi pana acum. Se vehiculeaza 5.000 - 5.300 de lei vechi pe kilogram la graul incarcat in mijlocul de transport. Noi nu am platit pana acum mai mult de 4.000 - 4.100. Deocamdata operam cu grau din recolta veche, cu mici amestecuri din recolta noua, asta fiind si o practica in panificatie. Incepand cu a doua jumatate a lunii iulie, vom folosi mai ales grau din noua recolta si vom sti exact pe ce cantitati si pe ce calitate contam, astfel ca atunci vom putea lua o decizie privind pretul painii", a spus directorul general al firmei Pambac Bacau, Alin Giur