Turismul autohton a fost salvat anul trecut de cetatenii romani care au ales sa-si petreaca vacanta in tara. Strainii s-au speriat de gripa aviara, de tornade si de inundatii si, drept urmare, au evitat Romania.
In cifrele Bruxelles-ului, comunicate ieri de Eurostat, tara noastra a inregistrat anul trecut cea mai accentuata scadere din Uniunea Europeana a numarului noptilor petrecute de straini (nerezidenti) in hoteluri.
Astfel, in perioada analizata, iunie-septembrie 2006, numarul de nopti petrecute de nerezidenti a scazut cu 14,4%, in timp ce in UE s-a inregistrat o crestere medie de 4,7%. Mai exact, numarul noptilor petrecute de nerezidenti a scazut la 1,52 milioane, fata de 1,78 milioane de nopti in intervalul similar din 2005.
Scaderi ale innoptarilor nerezidentilor au fost inregistrate si in Cipru (9,5%), Ungaria (7,8%), Polonia (4,8%), Franta (4,8%), Malta (2,6%), Estonia (1%) si Luxemburg (0,5%).
In ciuda scaderii pe segmentul nerezidentilor, rezidentii au asigurat cresterea profitului hotelierilor din Romania. Astfel, numarul noptilor petrecute de rezidenti in hoteluri s-a majorat cu 4,9%, la 7,68 milioane. In ceea ce-i priveste pe bulgari, ei au consemnat o crestere de 1,9%, la 9,53 milioane, pe segmentul noptilor petrecute de nerezidenti.
In 2007, situatia turismului pare sa se schimbe radical. Potrivit directorului Biroului National de Turism al Romaniei la Viena, Simion Giurca, numarul austriecilor care au vizitat Romania in primele patru luni ale anului a crescut cu peste 27% fata de perioada similara din 2006.
Suma medie cheltuita de un vizitator austriac se ridica la 402 euro pe sejur, iar destinatiile lui favorite sunt Sibiul, Bucurestiul si Delta Dunarii.
Ministrul de resort, Ovidiu Silaghi, preconizeaza, la randul sau, ca litoralul romanesc va functiona mai bine in ac