Oficialii Gabriel Resources/Rosia Montana Gold Corporation au prezentat public vineri, 30 iunie, la Alba Iulia, Studiul de Impact asupra Mediului, pentru prima oara dupa depunerea acestuia, in luna mai a.c., la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).
Conceputa initial ca o dezbatere rezervata mass-mediei, la ea au fost invitati ulterior atat oameni de afaceri cat si reprezentanti ai institutiilor publice, parlamentari din judet, fara a se bucura insa de o prezenta numeroasa.
Studiul de Impact cuprinde 35 volume ce insumeaza 4500 de pagini, fiind caracterizat de catre responsabilii companiei romano-canadiene drept unul unul dintre cele mai complexe si complete studii de acest fel.
Documentul este determinant in obtinerea acordului de mediu necesar inceperii constructiei noii mine si in conformitate cu legislatia romaneasca intre 24 iulie - 25 august 2006 vor fi organizate dezbateri publice asupra studiului in 14 localitati din tara asupra carora proiectul minier ar putea avea impact dar si in Ungaria, la Szeged, la sfarsitul lunii iulie.
"Mituri" lansate de opozantii proiectului, demontate de John Aston, vice-presedinte dezvoltare responsabila RMGC
Oficialii companiei romano-canadiene au folosit prilejul prezentarii studiului de impact pentru a demonta o serie de mituri lansate de opozantii proiectului minier si care provoaca panica printre locuitorii zonei.
Unul dintre ele ar fi ca implementarea proiectului va determina distrugerea a 8 biserici din Muntii Apuseni. In fata unei audiente cuminti Aston a explicat ca de fapt e vorba de mutarea a doua biserici.
In acest sens vor fi construite doua locase noi, identice. Iazul de decantare plin cu cianuri rezultate din procesul de exploatare a aurului si