Doi adversari sau, mai degrabă, parteneri. Un perimetru relativ restrâns, de numai câţiva centimetri, devine scena unei lupte aprige. Este vorba de teritorii limitate ce trebuie cucerite şi extinse. Şansele de reuşită sunt egale, totul depinde de deciziile strategice şi tactice ale jucătorilor. Ca în afaceri. O primă paralelă între Go şi business ar fi că atât pe tabla de joc, cât şi în afaceri, totul este posibil. Nu depinde decât de persoanele implicate dacă parti
Doi adversari sau, mai degrabă, parteneri. Un perimetru relativ restrâns, de numai câţiva centimetri, devine scena unei lupte aprige. Este vorba de teritorii limitate ce trebuie cucerite şi extinse. Şansele de reuşită sunt egale, totul depinde de deciziile strategice şi tactice ale jucătorilor. Ca în afaceri.
O primă paralelă între Go şi business ar fi că atât pe tabla de joc, cât şi în afaceri, totul este posibil. Nu depinde decât de persoanele implicate dacă partida, respectiv afacerea, va fi un succes, atâta vreme cât se respectă o serie de reguli bine stabilite - de altfel, destul de puţine la număr. GO te învaţă cum să pierzi o bătălie pentru a câştiga războiul, care este preţul unui compromis şi cât de importante sunt intuiţia şi echilibrul.
Teodor Ilie joacă GO de 21 de ani. Ca tărie de joc, este la nivelul 2 Dan (n.r.- în rândul jucătorilor amatori, rangul cel mai înalt este de 7 Dan). S-a lansat în business în urmă cu 11 ani, iar acum se află la conducerea unui grup de firme ce însumează o cifră de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro.
„Fără a-mi fi teamă că exagerez, pot spune că aloc jocului de GO aproape tot timpul pe care îl folosesc în interes de afaceri, deoarece consider a fi unul şi acelaşi lucru. Mi-am dat seama târziu că propria mea viaţă îmi este călăuzită, mai mult sau mai puţin co