Recent, mai multe institutii si asociatii care reprezinta comunitatea maghiara din Maramures au demarat o campanie care are drept scop relansarea invatamantului cu predare in limba maghiara. Numai ca, printre argumentele folosite pe post de „momeala” se afla informatii trunchiate, exagerate si, bineinteles, banii.
Daca o familie maghiara isi inscrie copilul la o scoala romaneasca este pusa in pericol armonia familiei si pot aparea tensiuni. Cei care si-au insusit cunostintele in limba maghiara s-au realizat mult mai bine.
Liceul Nemeth Laszlo a avut cel mai bun procent de promovabilitate in raport cu alte licee baimarene si concureaza la rezultate cu Colegiile Nationale Mihai Eminescu, Vasile Lucaciu si Gheorghe Sincai.
Sunt doar cateva din argumentele folosite intr-o campanie care are drept scop relansarea invatamantului in limba maghiara, denumita sugestiv „Programul pentru scolile maghiare si copiii maghiari”.
Programul e sustinut de Inspectoratul Scolar Judetean Maramures (ISJMM), UCM si UDMR Maramures, Fundatia „Nemeth Laszlo”, filiala baimareana a Uniunii „Rakoczi”, Casa Maghiara Teleki si, bineinteles, Liceul „Nemeth Laszlo”.
De altfel, si cei mai multi dintre initiatorii programului sunt profesori la acest liceu: Beata Balint, profesor de limba maghiara, Kristina Lengyel, profesor de filozofie, Zoltan Nagy, profesor de istorie, Zsolt Pinter, redactor sef nagybanya.ro si Zsolt Varga, profesor de istorie.
„Baiul” nu il reprezinta insa nici campania in sine si nici scopul programului, ci metoda prin care se incearca atragerea elvilor catre unitatile de invatamant cu predare in limba maghiara. O metoda nu tocmai corecta, care foloseste informatii trunchiate si chiar „fardate”. Dar mai bine detailam.
Lauda si „cosmetizarea”
Recent, intr-un cotidian maghiar, a aparut un articol in car