Foto: Rompres
Comisia Europeana intentioneaza reformarea intregii industrii viticole a UE, sector care pierde tot mai mult teren in fata atacurilor producatorilor din “Lumea Noua”: cele doua Americi, Australia si Africa de Sud.
Unul din punctele extrem de importante ale reformei este eliminarea practicilor de imbogatire artificiala a vinurilor cu zahar, amanunt care ii nemultumeste profund pe producatorii romani.
Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, a declarat ca bugetul alocat anual acestei industrii, aproximativ 1.3 miliarde de euro, este cheltuit in mod deficitar.
“In acest moment pierdem cota de piata in favoarea competitorilor mai dinamici din alte parti ale lumii, iar consumul scade pe fondul avansului importurilor”, a spus Fischer.
In fiecare an, Europa cheltuieste peste 500 de milioane de euro pentru a scapa de supra-productia de vin, una din solutiile Comisiei fiind acordarea de ajutoare acelor fermieri care sunt de acord sa-si distruga podgoriile.
Suprafetele podgoriilor europene ar urma sa se reduca cu aproximativ 200 de mii de hectare in cazul in care reforma CE va fi adoptata.
Chiar daca Europa ramane de departe cel mai mare producator si exportator de vinuri din lume, se confrunta cu o competitie tot mai mare din partea producatorilor din “Lumea Noua”: Australia, statul american California, Chile si Africa de Sud.
Comisia propune alocarea unei sume de 120 de milioane de euro anual, asigurata din bugetul UE si al statelor mebre, pentru realizarea unor campanii de marketing care sa duca la cresterea cotei de piata in exterior.
O alta masura ar fi eliminarea ajutoarelor acordate producatorilor care trebuie sa-si-si arunce surplusul de productie, precum si a subventiilor acordate producatorilor care isi transforma vinul nevandut in alcool industria