Deşi la nivel cantitativ va exista o tendinţă de uşoară scădere, în anii ce urmează investiţiile străine vor cântări tot mai greu din punct de vedere calitativ. Ne-am obişnuit ca investiţiile străine să aibă loc, în general, prin privatizări şi preluări în domenii „clasice“: industrie, energie, sectorul financiar-bancar sau comerţ. În perioada imediat următoare, va trebui să ne învăţăm, din ce în ce mai mult, cu proiectele de tip greenfield, cu in
Deşi la nivel cantitativ va exista o tendinţă de uşoară scădere, în anii ce urmează investiţiile străine vor cântări tot mai greu din punct de vedere calitativ.
Ne-am obişnuit ca investiţiile străine să aibă loc, în general, prin privatizări şi preluări în domenii „clasice“: industrie, energie, sectorul financiar-bancar sau comerţ. În perioada imediat următoare, va trebui să ne învăţăm, din ce în ce mai mult, cu proiectele de tip greenfield, cu influenţa tot mai importantă la bursă a jucătorilor de peste hotare, dar şi cu „rafinarea“ domeniilor în care vor fi investiţi banii veniţi din exterior.
„Pe măsură ce scade diferenţa dintre dobânzile la leu şi cele la euro, partea speculativă a investiţiilor străine se va reduce. Cele care vor veni, chiar dacă uşor mai mici, vor fi cu precădere greenfield şi, în consecinţă, vor fi mai benefice pentru economie“, crede analistul Liviu Voinea, membru fondator al Grupului de Economie Aplicată.
Tendinţa este confirmată şi de reprezentanţii Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS). „Apreciem că anul acesta nivelul investiţiilor străine directe (ISD) va atinge 6,5-7 miliarde de euro. Desigur că, marile privatizari fiind încheiate, cea mai mare parte a ISD va proveni, în 2007, din proiecte de tip greenfield“, au declarat aceştia. Ei au mai dezvăluit că monitorizează în preze