Prima reuniune a calfelor calatoare din Europa a avut loc la Sibiu, iar cartea lor de vizita a fost o expozitie la Muzeul de Istorie. Capitala Culturala Europeana respira un aer medieval, prin reinvierea traditionalelor bresle.
Pentru prima data in Romania, toate calfele calatoare din Europa s-au reunit de ieri, la Sibiu, Capitala Culturala Europeana, pentru a-si demonstra indeminarea, dar mai ales pentru a vedea „comorile" bine pastrate din Evul Mediu, la Muzeul de Istorie, unde exista dovezi ale existentei breslelor traditionale la noi in oras.
„Este pentru prima data cind ei s-au reunit atitia, pina acum mai fost la noi in oras, in anii trecuti, peste 100 de calfe, insa expozitia despre breslele si calfele sibiene i-a adunat pe toti acum la Sibiu", a marturisit Killian Dorr, prim-preot al Bisericii Evanghelice la Sibiu.
Traiesc in UE ca in Evul Mediu
Peste 700 de calfe calatoare din toata Europa s-au intilnit de ieri la noi in oras, pentru a da viata dupa secole primei manifestari dedicate breslelor si calfelor medievale care au supravietuit pina acum. Desprinsi parca din povesti, femei si barbati din toate tarile, care se imbraca la fel ca in Evul Mediu cutreiera orasul nostru cu modestie, pentru a ne arata ca breslele nu au murit.
Traditia calfelor calatoare s-a pastrat in tari ca Germania, Austria, Elvetia, Franta, Norvegia, Suedia. Aproximativ 700 de tineri cu o pregatire profesionala - dulgheri, timplari, zidari, pietrari, sculptori, fierari - au ales sa porneasca la drum pentru trei ani si o zi, purtind uniforma si palaria calfelor si respectind normele impuse de fratia lor.
Astfel, pentru a purta uniforma de calfa, tinarul nu are voie sa fie casatorit, sa aiba copii, alte obligatii sau datorii, trebuie sa faca fata cu cinste si onoare angajamentelor pe care si le asuma si trebuie sa respecte