Sursele de finantare a cresterii pensiilor identificate de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, sunt incerte si nu asigura direct banii necesari pentru aceasta masura, spun specialistii.
"Prin aceasta masura (legea de majorare a pensiilor, n. red.) nu se impoziteaza drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala sau dividendele. Prin normele metodologice la aplicarea legii vom explicita care sunt categoriile de venituri unde se va aplica CAS", a declarat Vosganian, citat de agentia Mediafax. In urma cu o saptamana, deputatii au votat in unanimitate cresterea cu 43% a pensiilor in 2008 si cu un procent asemanator in 2009.
In legea de crestere a pensiilor, principala sursa de finantare este considerata eliminarea plafonului pentru baza de calcul a contributiilor de pensii, alaturi de includerea primelor si stimulentelor incasate de salariatii bugetari in baza de calcul a CAS. In plus, legea face referire la modificarea bazei de calcul pentru contributiile de pensii de la salariul brut obtinut la venitul brut.
Mentiunea, spune Gabriel Biris, avocat specializat in taxe si impozite, a creat pe piata zvonul ca CAS ar putea fi aplicate la absolut toate veniturile obtinute de persoanele fizice. "Ministrul a vrut astfel sa nege acest zvon de pe piata. Oricum, nu era normal sa se vorbeasca despre contributii asigurari sociale sau de asigurari de sanatate in relatie cu veniturile obtinute din castiguri de capital sau altele asemanatoare", spune Biris.
Despre eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute pentru CAS, Vosganian a spus ca aceasta este o masura de "solidaritate" si ca aplicarea acesteia nu va duce la o supraimpozitare a muncii, intrucat cota unica de impozitare va ramane la 16%. "Aceasta masura vizeaza doar 20-25.000 de salariati cu venituri foarte mari", a mai spus ministrul economiei si finantelor. "Nu