După ce săptămâna trecută medicii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Vâlcea au făcut cu greu faţă solicitărilor, în week-end-ul trecut, vâlcenii au apelat mai puţin ambulanţa.
Vâlcea. Chiar dacă termometrele au ajuns şi la 35 de grade Celsius în week-end-ul trecut, numărul solicitărilor la Ambulanţă a scăzut faţă de primele zile caniculare, când s-au înregistrat peste 200 de apeluri în 12 ore.
„În acest week-end a fost linişte, un lucru neobişnuit pentru această perioadă. În prima zi de caniculă am avut foarte mulţi căzuţi în stradă, iar în acest week-end numai câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Vâlcenii au înţeles cum să se ferească de temperaturile ridicate“, a declarat medicul Paul Podărelu, director medical adjunct din cadrul SJA Vâlcea.
În perioada caniculară, în locurile aglomerate, reprezentanţii locali au instalat câte un punct medical pentru vâlceni. La sfârşitul săptămânii trecute, la cortul amenajat în ştrandul Ostroveni, 28 de persoane au necesitat îngrijiri medicale, nefiind nevoie să fie transportate la spital.
Medicii recomandă vâlcenilor să nu stea în soare, deoarece temperaturile ridicate provoacă dureri de cap, leşinuri şi palpitaţii. Cele mai afectate persoane sunt cardiacii, care, din cauza căldurii, pot face crize de inimă sau chiar stop cardiac. Medicul Paul Podărelu îi sfătuieşte pe cardiaci să nu iasă din casă pe caniculă şi să îşi ia medicamentele.
„E recomandat ca această categorie de persoane să iasă în oraş doar dimineaţa, la primele ore, şi seara după ora 19.00, să poarte pălărie şi să facă cât mai multe duşuri. Pentru ca organismul să nu se deshidrateze, o persoană trebuie să bea cel puţin doi litri de apă pe zi şi să consume mâncăruri cât mai uşoare, multe fructe şi legume proaspete. Persoanele care fac drumuri în oraş sau merg la lucru în perioada caniculei sunt rugat