Fără sancţiuni, dar cu multe semne de întrebare, legea care îi obligă pe manageri să încheie poliţe costisitoare va fi reanalizată. Managerii români sunt singurii din lume obligaţi să se asigure de răspunderea „profesională“. Cum produsele disponibile pe piaţă sunt mult mai cuprinzătoare decât prevede legea, SA-urile cu câţiva angajaţi trebuie să se asigure în „stilul“ unei mari corporaţii. Dintre directorii celor circa 6.500 de societăţi p
Fără sancţiuni, dar cu multe semne de întrebare, legea care îi obligă pe manageri să încheie poliţe costisitoare va fi reanalizată.
Managerii români sunt singurii din lume obligaţi să se asigure de răspunderea „profesională“. Cum produsele disponibile pe piaţă sunt mult mai cuprinzătoare decât prevede legea, SA-urile cu câţiva angajaţi trebuie să se asigure în „stilul“ unei mari corporaţii. Dintre directorii celor circa 6.500 de societăţi pe acţiuni, foarte puţini au încheiat asigurări de răspundere profesională, deşi acestea au devenit obligatorii la finalul anului trecut. Managerii nu pot găsi niciun produs pe piaţă care să corespundă prevederilor din lege. Pot găsi însă altele, mult mai sofisticate.
Oferite de mulţi ani de către asigurătorii români, poliţele D&O (Directors & Officers Liability) au fost folosite până acum de marile corporaţii, din utilitate şi nu din obligativitate. „Noi avem de mult timp asigurare D&O. E o soluţie remarcabilă pentru companiile mari, însă una complicată pentru cele mici. Părţile direct implicate – societate, acţionari, manageri – sunt cele mai în măsură să aleagă soluţia cea mai bună de asigurare“, spune Aurelia Cionga, secretar general Raiffeisen Bank.
Poliţele D&O sunt însă mult mai cuprinzătoare decât pregede legea pentru asigurarea individuală de răspundere profesională a directoril