Americanii si canadienii care obisnuiesc sa recicleze tot ce cade in mana, pot sa faca ceva mai mult pentru mediu chiar si atunci cand mor: pot alege sa aiba parte de o inmormantare ecologica. Cu alte cuvinte, sa nu fie imbalsamati, sa fie ingropati in sicrie biodegradabile, sa refuze sa fie depusi in cavouri sau sa li se puna pietrele de mormant.
“Avand o inmormantare ecologica, este inca un pas pe care il putem face in micsorarea impactului pe care il are omul asupra mediului.” A declarat pentru Reuters Dorothy Yada, de la Memorial Society of British Columbia.
“Trupurile sunt imbalsamate ca sa fie expuse, insa degradarea nu poate fi oprita mai mult de 10 zile. Din pacate, an de an intra in pamant peste 3 milioane si jumatate de litri de substanta de imbalsamare. Asta numai in America de Nord.
Iar in cazul in care corpurile sunt incinerate, mercurul, in mare parte din plombele raposatilor, ajunge in atmosfera si in rauri.” A declarat Joe Sehee, reprezentant Green Burial Council, din Los Angeles.
Pentru ca foarte multi s-au aratat interesati de astfel de inmormantari, incepand din toamna, anul viitor, firmale de servicii funerare vor oferi si servicii ecologice. In Canada urmeaza sa se deschida astfel de cimitire. Acum, inmormantarile ecologice se fac pe mici parcele, in cimitirele traditionale.
Europenii le-au luat-o inainte celor de peste ocean. Spaniolii au inventat sicriul din coji de alune, ceea ce inseamna mai putini copaci taiati, si urnele biologice pentru cenusa celor dragi. Acestea contin si o samanta din care va creste o planta, atunci cand va fi ingropata.
Americanii si canadienii care obisnuiesc sa recicleze tot ce cade in mana, pot sa faca ceva mai mult pentru mediu chiar si atunci cand mor: pot alege sa aiba parte de o inmormantare ecologica. Cu alte cuvinte, sa nu fie imbalsamati, sa fie