» Intr-un peisaj urbanistic autohton destul de uniformizat putini sunt cei care reusesc sa isi amplaseze firmele in locatii iesite din cliseul birourilor din cladirile cu termopane sau al apartamentelor din centrul oraselor.
» Fenomenul care in alte capitale europene a devenit de multa vreme o moda la noi abia face primii pasi: inchirierea unor spatii pentru studiori foto sau multimedia in cladiri cu destinatie industriala.
» Dan si Mihaela, alaturi de prietenii lor Alexandru si Oana, au inchiriat un astfel de spatiu in imediata apropiere a Garii Obor din Bucuresti pentru un studio foto si pentru unul de inregistrari.
Daca celor mai multi dintre noi cladirile care adapostesc vechile fabrici ne sunt antipatice sau macar indiferente, ele incep sa atraga atentia tinerilor care vor sa transforme aceste spatii. O forma de reconversie practicata de mai multi ani in Europa Occidentala si SUA, unde vestigiile industriale au fost transformate in sali de expozitie sau de concerte. Tonul l-au dat anul acum doi ani plasarea uneia din filialele librariei Carturesti intr-un fost depou de tramvaie, iar anul trecut cei care au transformat cladirea fostei Burse de Marfuri in centrul multifunctional ARK. Ii urmeaza acum initiativele individuale de mici dimensiuni. Una dintre acestea se intampla intr-o fabrica de langa Gara Obor din Bucuresti. Aceasta este inconjurata de relicvele industriale de dinainte de primul razboi mondial, dar si de cladiri construite in epoca de aur. La ultimul etaj, intr-una din aceste cladiri pline de case de asigurari, cabinete medicale, hale gigantice si de ramasite, unele dintre ele inca vii, ale industriei socialiste se gasesc un studio foto (New Folder) si unul de inregistrari (Scrap Art).
Dan si Mihaela au cautat un sediu pentru studioul foto atunci cand au hotarat sa lucreze pe cont propriu, dupa cativa ani petrec