Hora romaneasca la Ro Open Air VFoto: Dani Rockhoff
Satui de unitate si solidaritate comunista, romanii se calca in picioare sa iasa in fata, fie la profit, fie la imagine. Intram cu calcaiul in capitalism, s-ar putea spune, iar aceasta nu se intampla doar in tara, ci si in comunitatile romanesti de peste granite. Recentele serbari de vara din Germania ne-au pus, in acest sens, pe masa, un aperitiv dulce-amarui.
Stuttgart - impartit intre doua festivaluri romanesti
Piata centrala din Stuttgart, anualul Festival al Culturilor, cu muzica de cea mai buna calitate, arome culinare, expozanti si vizitatori de toate culorile, la propriu si la figurat. Romanii se desfasoara pe doua standuri. Forumul germano-roman Gerrum din Stuttgart urca un panou de tara (Romania) pana la ceruri, la „parter” se vand bauturi si mici.
Asociatia germano-romana din Stuttgart Agero expune in cadrul unui stand informativ, alaturi de informatii turistice si brosuri Western Union, o minunata colectie de costume populare romanesti, cu valoare muzeistica, aduse de Maria Stroia, impreuna cu muzica sa titrata „Io-s fata de la Vaideei”. Maria a expus si in cadrul zilelor Culturii de la Fellbach.
Gerrum are un program in derulare pentru invatare de dansuri populare romanesti si la Festival se anunta cu o trupa de dansuri populare cu amatori. In programul oficial e mentionat insa doar ansamblul Fagarasul, „premiat de mai multe ori si venit direct din Romania”.
Trupa Fagarasul a dat spectacolul in Marktplatz din Stuttgart, in cadrul unui turneu „sub egida MAE si in colaborare cu Casa de Cultura a orasului Fagaras, director fiind Mihai Ghiuritau, iar coregraf Ion Ionut”, dupa cum ne spune Gheorghe Rotaru, managerul artistic al proiectului cultural bine primit de nemti si publicul international.
Mai putin de romanii din zona Stuttgart, ca