Ioana PaRVULESCU
In Tara Miticilor. De sapte ori Caragiale
Editura Humanitas, Bucuresti 2007, 136 p.
Cartea Ioanei Parvulescu, in Tara Miticilor. De sapte ori Caragiale, se bazeaza pe citeva intuitii fundamentale, nu le voi numi pompos „judecati critice“, pentru ca inainte de a realiza o exegeza, de a „diseca“ o carte, exista o lectura intuitionista, care poate sa nu ramina pe moment, dar care apare la developare, la recitire. Titlul cartii ne deschide direct asupra acestei intuitii: in Tara Miticilor trebuie sa-ti adaptezi unitatile de masura, metrul devine centimentru, litrul devine hectolitru, dupa principiul adaosului infim ad infintum: „inca una mica, coane Fanica!“. Cu alte cuvinte, ai nevoie de o miticritica, pentru a pasi destins pe poarta lumii lui Mitica, fie ca e mica, amica sau inamica, pentru ca „Tot ce exista in lumea lui Mitica este pe masura numelui sau, adica diminutivat“. insa, avertizeaza autoarea, ce este mare, devine mic, si invers, lucrurile iau proportiile lui „teribel, monser“, inainte de a se dezumfla spectaculos, si aceasta constituie unul din paradoxurile dificil de acomodat ale lumii lui Mitica.
Ioana insasi intra in Tara Miticilor, daca citim numele si titlul intr-un continuum, asa cum am fost tentat s-o fac prima oara cind am vazut coperta, reflexul cade pe citeva titluri arhicunoscute de carti, asa-zise pentru copii. Si autoarea confera eseului ei, dincolo de un caracter ludic, un aer de usurinta si copilareasca placere a digresiunii.
Al doilea lucru interesant sau a doua afirmatie-cheie, reluata ca un refren la sfirsitul fiecarui capitol, consta in disocierea obstinata, as zice, pe care o face autoarea intre lumea cartii si lumea-cadru contemporana lui Caragiale: „Tara Miticilor nu e lumea contemporana lui Caragiale“. Dincolo de faptul evident al desconspirarii unei vulgate critice, ma intre