Scaderea dolarului din ultimele zile aduce pe buzele tuturor intrebarea de mai sus. Desi, fie ca judecam in pips sau procentual, nu mai e mult pana la record, totusi distanta poate fi mai mare decat estimam acum. Sa vedem de ce...
In fond, de ce a scazut dolarul? Acum aproape o luna cotatia euro fata de dolar se tranzactiona sub 1,3300, saptamana trecuta la 1,3440, in timp ce maximul intra-day de marti a fost la 1,3638, cu doar 50 de pips mai putin decat recordul istoric. In plus, evolutia lirei sterline fata de dolar s-a inscris pe aceeasi traiectorie.
In mare, totul pleaca de la sedinta Fed de saptamana trecuta. Cu acea ocazie, oficialii au facut cateva modificari in declaratia oficiala: inflatia “core” (din care s-au redus alimentele si energia) nu mai este la un nivel ridicat, potrivit noului text. Aceasta schimbare, aparent minora, face ca tonul declaratiei oficiale sa nu mai sune la fel de hawkish ca pana acum.
Cu toate ca, judecand in ansamblu, Fed nu a devenit dovish, pentru ca vede in continuare inflatia ca fiind cel mai important risc al economiei americane, dobanda bond-urilor americane si-a accelerat scaderea, ajungand sub 5% in sesiunea de luni. Motiv pentru care si dolarul a scazut, nemaifiind ajutat de dobanda mare a acestor titluri.
Ca o consecinta directa, pietele de capital au raspuns pozitiv, indicii bursieri inregistrand cresteri importante in sesiunile ce au urmat sedintei Fed. De exemplu, luand ca referinte inchiderile de miercuri 27 iunie (preziua sedintei Fed), constatam ca pana in prezent indicele Dow Jones crescut 1,11%, S&P500 1,23% iar Nasdaq100 1,66%.
Dar dolarul nu a scazut numai din aceasta cauza, a unui Fed ceva mai putin ingrijorat de inflatie. A contat si faptul ca joi, 5 iulie vor avea loc sedintele Bancii Angliei si a Bancii Centrale Europene.
In ceea ce privest