Fanul F&F este un cititor activ. Nu doar ca citeste, dar e in permanenta cautare, documentare. Este la curent cu tot ce misca in domeniu, stie ce carti apar in lume, ce premii s-au dat, cind si cine le-a luat. Cind apare o carte tradusa in Romania, el deja stie o gramada de lucruri despre ea si autorul ei. Nu sint putine cazurile in care a si citit-o deja, in original. Unii dintre fani nici nu cumpara editiile traduse.
Ceea ce nu-i impiedica sa participe la discutiile pe marginea lor (vorbind despre cartile in sine, nu despre reusita traducerilor). Fanii SF au contact permanent cu editurile. Ofera sugestii. De ce nu traduceti cartea X? De ce autorul Y n-a fost pubicat inca la noi? Pentru un editor de carte F&F feed-back-ul exista chiar inainte de a fixa o carte in planul editorial (sic!). Chiar si atunci cind publica un autor pentru prima data in limba romana, stie de la inceput ca acel autor este dorit de cititori.
Fanii F&F se manifesta pe forumuri, pe blog-uri, pe liste de discutii. in cenacluri (fizice sau virtuale). isi dau cu parerea, public, despre carti si autori. Si asta cu mult inainte de a se fi inventat blog-urile. Fanii F&F se cunosc, de multe ori, unii pe altii. Dincolo de nick-name-uri. Fanii F&F organizeaza si participa la conventii – locale, regionale, nationale, mondiale. Dezbat teme ale literaturii de gen, scriu si prezinta referate, eseuri, texte critice. Sint aproape de scriitori, au contact direct, discuta mult mai des cu scriitorii „lor“ decit iubitorii de literatura „generala“. Au teme de discutie/ dezbatere specifice. Ca, de pilda, stiinta din textele SF. Ipotezele, plauzibilitatea lor. Si nu pot fi pacaliti foarte usor, pentru ca au pregatiri diverse si, orice tema si-ar gasi scriitorul de SF, se vor afla printre cititori citiva specialisti in domeniul respectiv, fie el fizica, biologie, informatica etc. Conventiil