Asociaţia care colectează taxa ecologică aplicată electrocasnicelor şi care trebuie să se ocupe de reciclarea acestora nu a fost autorizată incă de Ministerul Mediului. Cu toate acestea, de la 1 iulie preţul electrocasnicelor a crescut cu pănă la 37 de lei. Mediu - Taxa verde se incasează fără autorizaţie
Asociaţia care colectează taxa ecologică aplicată electrocasnicelor şi care trebuie să se ocupe de reciclarea acestora nu a fost autorizată incă de Ministerul Mediului. Cu toate acestea, de la 1 iulie preţul electrocasnicelor a crescut cu pănă la 37 de lei.
Romănii plătesc mai mult, de la 1 iulie, pentru achiziţionarea aparatelor electrocasnice o dată cu introducerea taxei verzi. Asociaţia care se ocupă de colectarea şi reciclarea acestor aparate nu a obţinut autorizaţie de la autoritatea de mediu, ceea ce face ca incasarea noii taxe să fie ilegală. Tocmai de aceea, CECED, asociaţia care s-a angajat să preia responsabilitatea de colectare şi reciclare a produselor electrocasnice şi electronice, a găsit o explicaţie stupidă pentru noua taxă: aceasta este provizorie şi poate fi modificată de Ministerul Mediului.
"Valorile provizorii ale taxei verzi pentru electrocasnice pot fi afişate la raft şi pot fi incasate. Ele sunt provizorii, deoarece, dacă autoritatea de mediu consideră că sunt prea mari sau prea mici, ele vor fi modificate la un moment dat. In prezent, organizaţia este in curs de autorizare", a explicat Cătălin Gurău, directorul general al CECED Romănia. Membrii fondatori ai CECED sunt Amica, Arctic, Candy Hoover Electrolux, Gorenje, Indesit. Aceştia reprezintă aproximativ 70%-80% din piaţa de echipamente electrocasnice şi de larg consum din Romănia.
SUME. Valoarea taxei diferă in funcţie de mărimea aparatului şi de substanţele dăunătoare mediului inconjurător pe care le conţine. Astfel, valoarea varia