Multa oameni au colectii, insa numai cativa reusesc sa scoata bani din ele. De exemplu cei care s-au apucat sa adune date. Au dat lovitura, punand pe picioare adevarate afaceri. Iata o lista cu cele mai mari baze de date din lume, realizata de businessintelligencelowdown.com.
La ce credeti ca folosesc nemtii un computer care valoreaza 35 de milioane de euro? N-o sa ghiciti! La cercetari climatice aprofundate. World Data Centre for Climate (www.mad.zmaw.de/wdc-for-climate) este cea mai mare baza de date din lume.
Daca exista o masinarie care are raspunsul pentru incalzirea globala, aceasta ar putea fi. WDCC se lauda cu 220 terabaiti (TB) de date, usor accesibile pe web, despre anticiparea tendintelor climaterice si alte cercetari in domeniu, dar si cu 110 terabaiti de date de simulare a climei, echivalentul a 24.500 de DVD-uri.
Informatii suplimentare, 6 petabaiti (PB), sunt stocate pe benzi magnetice. Va intrebati cat inseamna 6 PB? De trei ori continutul tuturor bibliotecilor de cercetare academica din SUA.
Pe locul 2 - National Energy Research Scientific Computing Center (www.nersc.gov). Apartine americanilor. Baza de date este privata si contine informatii despre cercetari in domeniul energiei atomice, experimente, simulari ale universului primordial etc.
Baza de date a NERSC cuprinde 2,8 PB de informatii, iar la ea lucreaza mai mult de 2.000 de oameni de stiinta din domeniul automaticii. Ca sa va dati seama ce amploare are baza de date, imaginati-va ca totalitatea cuvintelor vorbite, in istoria umanitatii este estimata la 5 exabaiti (EB). Asta inseamna ca NERSC ar detine 0,055% din aceasta cifra.
Pe locul 3 - AT&T (www.att.com), cea mai veche companie de telecomunicatii din SUA. Detine cel mai mare volum de date intr-o baza unica: 323 TB de informatii si se afla pe locul doi in ceea ce privest