Consiliul pentru sănătate publică din Franţa a dat recent publicităţii „Recomandările sanitare pentru călători pe 2007”, un ghid gândit în special pentru turiştii care pleacă în vacanţă spre aşa-numitele „destinaţii exotice”. Publicat de cotidianul Le Figaro, ghidul arată că tulburările intestinale (având ca principale manifestări febra şi diareea) sunt pe primul loc în topul celor mai frecvente afecţiuni în rândul celor care pleacă în vacanţă, urmate de bolile respiratorii, dermatozele şi febra. La acestea se adaugă un mare număr de probleme clasice, precum răul de înălţime sau de transport terestru, accidentele şi rănile. Conform specialiştilor francezi, până la 64% dintre persoanele care pleacă în vacanţă sunt victime ale problemelor de sănătate.
Principala recomandare făcută de medicii francezi vizează vaccinurile, care pot fi în multe situaţii cheia unei vacanţe ferite de neplăceri. Indiferent de ţinta acestora, actualizarea vaccinurilor este obligatorie, mai ales împotriva unor boli precum tetanosul, poliomielita, difteria, rujeola şi tusea convulsivă. În funcţie de zona vizitată, condiţiile şi durata sejurului, medicul de familie va propune călătorului câteva vaccinuri obligatorii sau complementare. Vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu dacă se vizitează zona intertropicală endemică din Africa şi America de Sud. Anumite ţări, precum Venezuela şi Coasta de Fildeş, nu permit accesul pe teritoriile lor a persoanelor care nu au fost vaccinate împotriva acestei boli.
Persoanele care vizitează zone izolate sau cu condiţii de igienă precare sunt sfătuite să-şi facă vaccinurile împotriva hepatitei A, a febrei tifoide sau a rabiei. Trebuie să se ia în calcul şi perioada de inoculare care diferă de la un vaccin la altul. De exemplu, împotriva hepatitei B se fac două injecţii la interval de o lună.
De asemenea, turiştii care suferă de mal