Fructele romanesti aduse de la Vilcea si Constanta sint mai scumpe decit fructele importate din Africa. Mafia din pietele romanesti, plus amenintarea secetei, au adus la standarde europene, legumele si fructele sibienilor. Cel putin la pret.
Preturile din pietele Sibiului sint la nivelul celor mai scumpe piete europene, insa nu la fructe si legume, ci la articole de artizanat. „Doamna, nu va suparati, noi aducem aceste legume din import. Si cirese si visine si de toate.
Cele de la noi din sara sint foarte scumpe, este seceta mare", a marturisit una din vinzatoarele din Piata Cibin, care isi aranja ieri de zor si ciresele deja stricate. Mergem la urmatoarea taraba, unde ni se spune ca exista aceeasi firma, dar alte preturi, din cauza ca fructele sint mai proaspete.
Voiam sa cumparam banane, dar in piata sint mai scumpe cu un leu fata de marile magazine, deci renuntam si vrem ceva normal, proaspat si romanesc.
"Cirese fara carne"
"Poftiti la cirese fara carne! Pretul 6,5 lei kilogramul. Oferta buna, marfa proaspata", asa ne imbie o doamna care se da olteanca, dar ni se pare cunoscuta pentru ca o vedem zilnic ba in Piata din Vasile Aaron, ba pe Rahovei, ba la Cibin, si este cunoscuta ca o rroma cumsecade, cu certificat de producatoare, insa sta la marginea orasului.
Si pe sotul ei il cunoastem, vindea sigari fara timbru in piata. Acum este si el patron de firma care se ocupa de comercializarea legumelor si fructelor. Totusi nu stim ce inseamna cirese „fara carne". A, adica fara viermi. La pretul de 6,5 lei pe kilogram, de doua ori cit un kilogram de banane importate din Africa, puteau sa aiba si putina carne. Comparam.
Simbata am cumparat dintr-un magazin sibian un kilogram de carne de mici. Am platit 6,5 lei. N