Conceptul de "punte est-vest" recomandat de Washington in raportul cu Moscova presupune dialog, deschidere şi flexibilitate in limitele demnităţii naţionale. Politica de infruntare şi confruntare practicată faţă de Rusia nu aduce nici o contribuţie la mult doritul echilibru regional şi provoacă iritare şi obstacole suplimentare.Â
De unde această continuă ofensivă critică la adresa politicii Rusiei din partea Romăniei? Oficial, nu există cu certitudine un mandat incredinţat Romăniei in acest sens. O analiză la rece, semnată de profesorul Liviu Turcu.
Intălnirea de la Istanbul a prilejuit Moscovei ocazia de a mai face incă un pas semnificativ in direcţia clarificării publice a intenţiilor sale privind această zonă. Rusia işi revendică azi oficial şi nedisimulat statutul de superputere, pierdut temporar după 1990, şi consideră zona Mării Negre şi a Balcanilor una geopolitică, in care are tradiţional interese de apărat. Drept rezultat, in pofida "ochiadelor" şi semnelor indirecte de incurajare venite din partea unora dintre ţările mici ale zonei, Romănia este azi mai singură ca niciodată in confruntarea cu Moscova. Departe de a fi in poziţia legendarului David in confruntarea cu Goliat, şeful statului romăn este mai degrabă in poziţia celebrului şoricel infatuat care, aflăndu-se temporar in compania (imaginară a) elefantului traversănd impreună un pod, exclamă extaziat: "Tropăim, tropăim, nu-i aşa, elefantule?".
CHEIA. Căt este vorba despre dezinformare, căt este vorba despre acţiunile manipulatoare ale unor cercuri ideologice autohtone şi străine, cătă responsabilitate revine structurilor instituţionale informative şi celor de analiză in a se ajunge azi la această situaţie ce provoacă daune extrem de serioase intereselor majore ale ţării las constatarea pe seama factorilor politici responsabili ai regimului.
@N_