"Ucenicia" diplomatica a unui superspion
Desigur, Allen Dulles a ramas in istorie, in primul rand, drept cel dintai director al "Central Intelligence Agency" ("Agentia Centrala de Investigatii") - C.I.A., pe care a condus-o in perioada 1953-1961, dar nu trebuie trecut cu vederea nici faptul ca, in prima parte a carierei sale, deci in perioada interbelica, "superspionul" Allen Dulles a activat in domeniul diplomatic.
Allan Dulles a facut parte dintr-o familie care a dat Statelor Unite personalitati politice de prim rang. Astfel, fratele sau, John Foster Dulles, a fost secretar de stat in timpul presedintiei lui Eisenhower, iar un unchi al sau, Robert Lansing, a fost de asemenea secretar de stat, in perioada presedintiei lui Woodrow Wilson. Se poate aprecia ca diplomatia a fost un domeniu predilect al familiei Dulles, ceea ce probabil l-a facut si pe Allan sa se indrepte catre acesta.
Cariera diplomatica propriu-zisa a lui Allan Dulles a durat aproape un deceniu si i-a oferit posibilitatea sa cunoasca zone si domenii dintre cele mai importante. Dupa ce serveste in calitate de diplomat la misiunile SUA din Viena (1916), Berna (1917), Berlin (1919), Constantinopol (1920), Allan Dulles devine, in 1922, sef al compartimentului Orientul Apropiat din Departamentul de Stat, deci Ministerul de Externe al SUA.
Cariera diplomatica din exterior a lui Allan Dulles continua in 1927 in cadrul delegatiei americane la Conferinta internationala asupra traficului de arme, de la Geneva. Dupa un episod desfasurat in cadrul unui birou juridic, la conducerea caruia se afla si fratele sau John Foster, Allan revine in diplomatie, facand parte din "Consiliul de relatii externe", unde indeplineste si functii de conducere. In aceasta perioada publica studiul Poate America sa ramana neutra?, urmat mai tarziu de alte volume.
In sfarsit, ultimul episod al carierei dipl