Pensule electronice, lupe, surse de informatie, filtre, tehnici complicate, programe 3D. Acestea sunt noile instrumente ale unui artist contemporan. Opera sa se cheama arta digitala si se expune la Galeria 115 din Bucuresti, singura de acest gen din estul
Pe Strada Eminescu, la numarul 115, s-a deschis acum cateva luni Galeria de Arta Digitala 115. Totul a pornit de la nevoia artistilor noi de a crea imagini-opere care nu s-ar fi putut realiza prin metodele traditionale. Asa au inceput sa se foloseasca de interfete computerizate. De fapt, aceasta este si definitia artei digitale: "arta care, intr-un punct oarecare al creatiei, a avut nevoie de calculator", explica Laura Bogdan, asistent curator al Galeriei 115.
Arta digitala este din ce in ce mai utilizata in ultima vreme in mass-media, reclame, industria filmului. Arta digitala si art printul sunt acceptate astazi ca mijloace de creatie si expunere de catre muzee din lumea intreaga. Au aparut chiar si colectionari de "opere computerizate".
Pentru Romania, insa, acesta este un curent foarte nou. "Ne-am propus sa aducem o alta forma de exprimare", spune Laura Bogdan. Si, probabil, o categorie de artisti cu totul speciala - "artistii viitorului" (pictori, ilustratori, designeri, graficieni sau modelatori 3D) - cei care s-au nascut intr-o lume tehnologizata si, deci, fac arta din si prin tehnologie, cu ajutorul unor instrumente digitale si cat mai futuriste.
Acum, la Galerie sunt deschise publicului doua expozitii: Art:PartTwo si Remix. Art:PartTwo nu are, aparent, nicio tema. Aparent, pentru ca, prin titlu, sugereaza ca este o a doua forma de arta, dupa prima, cea traditionala. Expozitia reuneste operele a 91 de artisti din 34 de tari fara vreo delimitare sau limitare clara a subiectelor lucrarilor. Cei mai multi reprezentanti sunt din Marea Britanie (17) si Romania (10). Remix s