Sedinta Bancii Angliei si a Bancii Centrale Europene au decurs fara surprize, ambele luand deciziile care erau asteptate de piata. Euro si lira sterlina au scazut fata de dolar pe ideea “cumpara pe zvon si vinde pe confirmare”.
Banca Angliei a ridicat dobanda de referinta la lira sterlina cu 0,25% la 5,75%. Nicio surpriza aici, ridicarea dobanzii fiind deja pusa in pret. Lira sterlina a scazut fata de dolar, insa nu fara un exces de volatilitate: inainte de anunt, cotatia GBPUSD se tranzactiona la 2,0140, imediat dupa anunt la cativa pips de 2,0200, urmand sa scada apoi la 2,0089 in mai putin de 3 ore.
Si Banca Centrala Europeana a fost astazi in centrul atentiei. Oficialii au lasat dobanda neschimbata la 4%, iar Jean-Claude Trichet, la conferinta de presa, nu a folosit sintagma cu “vigilenta puternica”. Asta inseamna ca dobanda va ramane constanta si la urmatoarea sedinta a BCE, din luna august.
Trichet a avertizat pietele ca dobanda la euro va mai creste, dar nu a lasat sa se inteleaga cand anume. Exista doua posibilitati: fie la sedinta din 6 septembrie, fie abia la cea din 4 octombrie. Ca urmare, euro a inceput sa scada in raport cu dolarul, atingand nivelul de 1,3578 (cotatia minima intra-day).
Rezumand, dolarul a avut de castigat de pe urma celor doua sedinte. Insa, el a fost ajutat si de setul de date macroeconomice publicate. Automatic Data Processing a publicat raportul cu privire la piata fortei de munca din Statele Unite, raport care a aratat ca in iunie economia americana a creat 150.000 de noi locuri de munca in sectorul privat, mult peste 100.000 cat erau estimarile.
Vineri va fi publicat raportul oficial, care pe langa sectorul privat include si locurile de munca ce s-au creat in sectorul de stat. Daca estimarile initiale indicau o cifra de 120.000, sigur ca aceasta nu mai este de actualitate