In perioada 30 august - 3 septembrie, la Yokohama va avea loc cea de-a 65-a Conventie Mondiala de SF, ocazie cu care se vor decerna si premiile Hugo, premii stabilite prin votul fanilor platitori ai taxei de participare. Pe lista nominalizarilor la sectiunea roman sunt: Blindsight de Peter Watts, Eifelheim de Michael Flynn, Glasshouse de Charles Stross, His Majesty's Dragon de Naomi Novik, Rainbows End de Vernor Vinge.
Vernor Vinge s-a nascut la 2 octombrie 1944 in Waukesha, Wisconsin, SUA. A fost profesor de matematica la Universitatea de Stat din San Diego, de unde s-a retras in 2002 pentru a se dedica scrisului. Ca scriitor, a debutat in 1966 in Analog Science Fiction, cu povestirea Bookworm, Run!. A devenit celebru in 1981 cu nuvela True Names (nominalizata la premiile Hugo si Nebula in 1982), unul dintre primele texte in care s-a vorbit despre ciberspatiu, care a dus, ulterior, la aparitia curentului cyberpunk. L-au pasionat inteligenta artificiala si singularitatea tehnologica, el fiind autorul celebrului studiu "Singularitatea tehnologica: cum sa supravietuim in era post-umana", in 1993. Textul este disponibil si cititorilor romani pe site-ul www.netsf.org al lui Catalin Sandu (mai exact, la adresa http://netsf.org/ index.cfm/action+showarticle&id+17).
Romanul Rainbows End a castigat deja premiul Locus in acest an si a mai fost nominalizat la Prometheus si John W. Campbell Memorial. Povestea incepe in San Diego, in 2025. Datorita dezvoltarii tehnologiei medicale, Robert Gu se vindeca de Alzheimer. Va trebui, apoi, sa se adapteze unei lumi complet diferite de cea pe care o stia, o lume in care tehnologia a facut pasi uriasi inainte, in care vorbim de inteligente artificiale si de super-umani (sau post-umani). Are saptezeci si cinci de ani, dar se simte/ pare/ este mult mai tanar. Lumea reala se impleteste cu realitatea virtuala si nu poti sa le fac