Zeci de zilieri din judeţele limitrofe vin dis-de-dimineaţă în piaţa centrală din Petroşani pentru a fi luaţi la muncă pe dealuri, unde momârlanii îi aşteaptă la coasă. Pentru o zi de muncă la coasă, un bărbat câştigă 1.000.000 de lei vechi şi mâncare, în timp ce femeile care muncesc la întorsul fânului primesc până la 400.000 de lei. Munca este extrem de grea, dar pieţele se umplu cu doritori în fiecare zi. Oamenii vin, momârlanii îi tocmesc, cad la învoială pentru mâncare şi băutură şi apoi încep lucrul. „În fiecare dimineaţă suntem aici şi aşteptăm să fim târguiţi de cei care au terenuri. Avem zile când găsim de lucru, dar şi multe în care nu ne iese nimic, după cum este norocul“, a declarat Alexandru, un cosaş care spune că este în Valea Jiului de aproape o lună.
Oamenii susţin că ajung să câştige într-o lună şi 1.500 de lei noi, dar pentru banii aceştia muncesc din greu. „Momârlanii au pământuri pe dealuri. Este greu de cosit şi plătesc foarte prost. Unii îşi bat joc de noi şi au fost persoane care nu ne-au dat banii cu care ne-am învoit, însă nu avem ce face. Dacă nu acceptăm, nu mai câştigăm nimic”, a spus alt cosaş.
Maramureşenii au luat calea străinătăţii
În anii trecuţi, majoritatea cosaşilor care veneau să lucreze în Valea Jiului erau din zona Maramureşului, însă aceştia au renunţat pentru un loc de muncă în străinătate mai bine plătit. „Eu vin de vreo opt ani la coasă aici, iar anii trecuţi aveam concurenţă mare cu maramureşenii, care erau foarte muncitori. Anul acesta însă doar noi din Gorj am venit până acum şi am înţeles că toţi cei din Maramureş cu care ne întâlneam până acum au plecat la muncă în străinătate“, a declarat un cosaş.
Momârlanii aleg să îi ia la muncă pe cei veniţi din altă parte decât pe localnici, deoarece sunt mai muncitori şi nu au pretenţii. „Nu prea lucrează toţi, cer mult pentru ziua de coasă. Nu m