Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a început “plombarea” Justiţiei. Ca să acopere deficitul de personal de la instanţe, CSM a trecut la planul de rezervă: numirea de judecători fără concurs. Astfel, la mijlocul săptămânii trecute, Consiliul a aprobat ca un număr de 26 de candidaţi la funcţia de judecător să primească postul fără concurs. Viitorii judecători urmează să fie propuşi preşedintelui României pentru numirea oficială în funcţie. Selecţia lotului de 26 de judecători s-a făcut după patru ore de audieri, în urma cărora treizeci de aspiranţi la funcţie au fost respinşi.
Potrivit unui comunicat al CSM, “candidaţii vor fi numiţi ca judecători la instanţele cu deficit major de resurse umane”. Astfel, noii judecători vor lucra la Judecătoria Vălenii de Munte, Judecătoria Gheorgheni, Judecătoria Târgu Mureş, Judecătoria Miercurea- Ciuc, Judecătoria Ploieşti, Judecătoria Măcin, Judecătoria Baia de Aramă, Tribunalul Vaslui, Judecătoria Giurgiu, Judecătoria Videle, Judecătoria Galaţi şi Judecătoria Reghin. Totuşi, chiar dacă au intrat în magistratură fără concurs, noii candidaţi numiţi în funcţia de judecător sunt obligaţi să urmeze, pe o perioadă şase luni, un curs de formare profesională în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii. Cursul va cuprinde în mod obligatoriu elemente de drept comunitar şi se va finaliza cu un examen pentru verificarea cunoştinţelor.
În cazul în care nu vor promova examenul cu pricina, noii judecători vor părăsi funcţiile. Intrarea în magistratură fără un concurs prealabil este o procedură permisă de lege. Potrivit Legii Statutului Magistraţilor, persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător, procuror sau magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin zece ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, precum şi avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 10 ani pot fi