CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Ne dăm seama că in borcan este iaurt doar din denumirea pusă de producător. Din ingredientele folosite nu reiese că este vorba despre un preparat din lapte amestecat cu desert de fructe.
CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Ne dăm seama că in borcan este iaurt doar din denumirea pusă de producător. Din ingredientele folosite nu reiese că este vorba despre un preparat din lapte amestecat cu desert de fructe.
Producătorul ne spune că in borcan se află iaurt de fructe Alpa. Uită să ne explice şi faptul că pe lăngă acesta a mai adăugat şi o serie de alte ingrediente. De pe etichetă citim: "ingrediente: iaurt, preparat din fructe (zahăr, mure, sirop de glucoză-fructoză, căpşuni, apă, zmeură, afine, amidon modificat (unul dintre 1440, 1420, 1451, 1404), extracte colorante de fructe şi cu plante (morcov negru, hibisc), regulator de aciditate, citraţi de sodium E 331, aromă, agent de ingroşare pectină), zahăr". Producătorul nu ne precizează insă care este valoarea energetică.
ANALIZĂ. Prima remarcă pe care Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, o face este faptul că produsul nu are etichetă nutriţională. Cu toate acestea, se pot aprecia aceste valori analizănd compoziţia. Produsul analizat are o fracţie de iaurt şi un preparat din fructe, dar care in principal conţine zaharoză, sirop de glucoză, amidon modificat. "Iaurtul de fructe" conţine şi regulatori de aciditate - citraţi de sodiu. Producătorul ar fi trebuit să ii ofere consumatorului informaţii legate de originea laptelui. De asemenea, trebuia precizat dacă fracţiunea de iaurt conţine cele două microorganisme probiotice obligatorii: S. termophilus şi L. bulgaricus sau dacă mai conţine şi alte ingrediente pe lăngă acestea.
Din punct de vedere al profilului nutriţional este un produs dezechilibrat, cu exces de z