Cristina Pasat, general manager al Agentiei de Servicii Professional: Cifrele care exprima somajul real nu sunt relevante. In Bucuresti, spre exemplu, somajul este o perioada de tranzitie intre doua joburi. Capitala este un magnet pentru lucratori in acest moment. Se face naveta din orase ca Zimnicea, de exemplu, pentru ocuparea unor joburi in Bucuresti. Nivelul salarial din Romania, per ansamblu, este cu 25% mai ridicat decat in Bulgaria, in timp ce pentru pozitiile din productie si middle management, sarbii sunt mai bine platiti decat romanii, spune Cristina Pasat, general manager al companiei de recrutare Agentia de Servicii Professional, numarul patru din piata in functie de cifra de afaceri.
"In timp ce un lucrator in productie poate castiga in medie in Romania intre 180 si 230 de euro net pe luna, in Bulgaria, muncitorii castiga intre 130 si 180 de euro net. Un director de vanzari castiga in Romania intre 2.300 si 2.800 de euro net, iar in Bulgaria ar castiga intre 1.400 si 1.800 de euro net. Pe ansamblu, nivelul salarial din Romania este cu aproximativ 25% mai ridicat decat in Bulgaria", explica Pasat.
In acelasi timp, in Serbia, pentru pozitiile din productie si conducere intermediara, nivelele salariale sunt peste nivelul din Romania. "Un muncitor in productie castiga aproximativ 300 - 350 de euro net, in timp ce la nivelele manageriale de varf, salariile sunt sub nivelul din Romania. De exemplu un director de vanzari ar castiga in Serbia intre 1.800 si 2.200 de euro net", mai adauga Cristina Pasat, care este si actionar majoritar la Professional.
Pe de alta parte, costurile cu forta de munca sunt mai scazute in Bulgaria, aceasta tara fiind mai atractiva pentru investitori decat Romania.
Agentia de Servicii Professional este singura companie cu capital integral romanesc din top cinci firme de recrutare cu prezenta locala. Compan