Sistemul de probatiune din Romania - o alternativa la pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care au savarsit infractiuni cu pericol social redus - a depasit faza pilot, joi, odata cu incheierea unui proiect care s-a derulat pe o perioada de doi ani.
In sistemul judiciar romanesc exista 41 de centre de probatiune pe langa tribunalele teritoriale. Probatiunea are drept scop reintegrarea sociala a persoanelor pentru ca acestea sa nu reprezinte o povara pentru comunitate, ci, dimpotriva, sa contribuie la dezvoltarea ei.
Potrivit unui comunicat de vineri al Ministerului Justitiei, proiectul Global Opportunity Fund "Consolidarea sistemului de probatiune in Romania", inceput in august 2005, a vizat implementarea unui management eficient in serviciul de probatiune.
In cadrul proiectului s-a impus Modelul European de Execelenta, instrument care permite managementului sa evalueze activitatile serviciului de probatiune si sa determine masura in care au fost atinse obiectivele stabilite. In cadrul aceluiasi proiect au fost popularizate si sanctiunile comunitare privind probatiunea. In perioada 2006-2007 au fost organizate patru seminarii pentru a ajuta autoritatile romanesti sa implementeze noua legislatie penala.
Proiectul a venit in sprijinul implementarii noii legislatii in materia penala. Prin intermediul acestuia a fost imbunatatita cooperarea intre agentii si pregatirea interdisciplinara, componente esentiale in serviciul probatiune. De asemenea, proiectul a vizat cresterea gradului de informare cu privire la schimbarile legislative si constientizarea rolului diferitor institutii din sistemul criminal de justitie.
Pentru consolidarea serviciilor de probatiune, Ministerul Justitiei deruleaza, din luna mai 2007, in parteneriat cu Ministerul Justitiei din Marea