La Sala Dalles, la 9 iulie se deschide expozitia retrospectiva Marcel Guguianu. Vor fi sculpturi de-o viata.
"In anii '70-'72 - spune sculptorul - iugoslavii mi-au oferit un munte de marmura, insa, in tara mea, in acea vreme, nu puteam sa dobandesc nici macar o aschie. Sub pretextul autoritatilor politico-culturale ca ar fi insemnat o risipa, chiar o devalorizare a materialului din nobilii Carpati ai Romaniei. Probabil ca eram considerat ca artist neinsemnat de catre semenii mei. A fost un moment regretabil in viata mea de cioplitor."
Marcel Guguianu s-a nascut in 1922, la Barlad, a facut studii de sculptura sub indrumarea profesorului Cornel Medrea. Activitatea sa se reflecta in opere de sculptura monumentala, ansambluri statuare, busturi in bronz si marmura ale unor scriitori, poeti, savanti, actori, amplasate in parcuri, in gradini publice, institutii, teatre si muzee, in orase din Romania si din strainatate (Italia, Iugoslavia, Canada, Danemarca, Olanda, Franta, Germania, Statele Unite ale Americii si multe altele). A fost distins cu numeroase premii, diplome, medalii, ordine, romanesti si straine. "Marcel Guguianu sculpteaza tandretea, spunea Ionel Jianu. Sculpturile sale nu se odihnesc pe soclurile lor. Ele se detaseaza de acestea si se inalta intr-o dinamica lenta a ascensiunii. Apartin sculpturii organice pe linia lui Brancusi si a lui Jean Arp."
"Am fost intrebat de ce nu m-am apropiat niciodata de viziunea formelor abstracte" - se confesa candva Guguianu. "Poate pentru faptul ca in structura lor nu simt bataile calde ale inimii, in care dainuie intregul potential emotiv al artei, fara de care arta nu se poate apropia de oameni si nici oamenii de ea."
La Sala Dalles, la 9 iulie se deschide expozitia retrospectiva Marcel Guguianu. Vor fi sculpturi de-o viata.
"In anii '70-'72 - spune sculptorul - iugoslavii