Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ieri ca anchetarea si trimiterea in judecata a fostului premier Adrian Nastase a fost neconstitutionala deoarece nu s-a cerut aviz de cercetare de la Camera Deputatilor, Senat sau Presedintie, asa cum se procedeaza pentru ministrii in exercitiu. Curtea Constitutionala nu si-a motivat inca decizia, motiv pentru care nu se cunoaste exact procedura obligatorie. Ultimul cuvant il au judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care pot stabili fie ca decizia Curtii Constitutionale are efect pentru viitor, fie ca se aplica retroactiv. Daca efectul este pentru viitor, dosarele "Zambaccian" si "Matusa Tamara", in care este inculpat Adrian Nastase, urmeaza fluxul normal al judecatii. Daca este cu aplicare retroactiva, atunci toate dosarele se vor intoarce la Parchet. Apoi, procurorul general al Romaniei este obligat sa ceara aviz de cercetare. Dupa primirea avizului, este posibil ca procurorii sa fie obligati sa reia ancheta de la zero. Prin decizia de ieri, practic Curtea Constitutionala blocheaza judecarea fostului premier Adrian Nastase. Aceeasi Curtea Constitutionala a blocat, de curand, si trimiterea in judecata a fostului presedinte Ion Iliescu in dosarul "Mineriada din iunie 1990" pe motiv ca procurorii militari, care finalizasera ancheta, nu pot cerceta civili.
Avizul de cercetare penala devine obligatoriu si pentru fostii ministri.
Este posibil ca toate dosarele de la instantele de judecata sa se intoarca la Parchet, unde vor astepta avizele de cercetare.
Numai ca inceperea urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase a fost demarata de catre DNA dupa aparitia in Monitorul Oficial a Legii 90/2005, care stipula ca pentru fostii ministri nu mai este necesar avizul comisiei speciale (fostii ministri se supun dreptului comun). Cu alte cuvinte, procurorii anticoruptie au respectat legea. No