Pentru ca procesul de invatamint sa se desfasoare in bune conditii, iar profesorii si elevii sa se simta in siguranta, toate unitatile scolare sint obligate sa asigure un sistem de paza eficient. In urma unei analize efectuate in teren de lucratori din cadrul Politiei Municipiului Braila, s-a constatat ca la toate cele 48 de institutii de invatamint era asigurata paza pe timp de noapte, insa, pe timp de zi, doar 36 erau asigurate cu paznici sau cu agenti de paza din cadrul societatilor specializate.
"In acest sens, toti directorii acestor unitati de invatamint au fost informati printr-o adresa scrisa cu privire la obligativitatea asigurarii unui sistem eficient de paza care sa includa atit mijloace mecano-fizice de protectie, cit si instituirea unui dispozitiv de paza uman, format din personal calificat, conform prevederilor Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor" a precizat purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie Judetean, subinspector Jenel Sogor.
Oamenii legii au mai constatat si alte nereguli la scolile vizitate, cum ar fi spatii lipsa in gardurile imprejmuitoare pe unde pot patrunde diverse persoane care nu au legatura cu activitatile scolare si care pot afecta orele de curs sau, mai rau, pot agresa elevii. Pentru a impiedica accesul unor indivizi periculosi, politistii au propus repararea spatiilor lipsa si inaltarea gardurilor din jurul scolilor.
De asemenea, acolo unde, pe timp de zi, s-a constatat lipsa totala a pazei, la scoli sau cladiri adiacente acestora, precum atelierele-scoala, s-a propus montarea unui sistem de alarmare conectat la dispeceratul de monitorizare ori infiintarea unui post de paza, in locurile unde suprafata care trebuie pazita este foarte mare. Cei care vor urmari realizarea acestor obiective si vor actiona pentru prevenirea evenimentelor negat