Teodor Negoita pe un spargator de gheataFoto: Arhiva personala
Teodor Negoita este primul roman care a atins Polul Nord, avand la activ 14 expeditii in cele doua regiuni inghetate ale planetei. Conduce singura baza romaneasca de cercetare din Antarctica si avertizeaza ca fenomenul de incalzire globala ar putea afecta iremediabil o zona de o valoare stiintifica inestimabila.
Pentru Romania, una din solutii este - in opinia lui Negoita - o lege care sa oblige fiecare cetatean sa planteze un copac.
HotNews.ro: Toata presa straina scrie zilnic despre incalzirea globala. Cum percepeti fenomenul in acea zona?
Teodor Negoita: Cauza incalzirii globale este evident cantitatea imensa de noxe propagate in atmosfera de tarile puternic industrializate. Asta este o problema cu caracter politico-economic si chiar nu stiu in ce masura vom putea opri acest fenomen. Probabil la un nivel foarte inalt se va face ceva.
[c:1:d]Ceea ce am observat insa, chiar de pe vremea cand am organizat primele expeditii romanesti, este ca ghetarii se transforma. Am fost obligati sa abordam multi ghetari, si am remarcat ca foarte multi dintre ei, care la un moment dat se revarsau direct in mare, s-au retras din cauza cantitatilor mici de precipitatii.
Practic, acestia coboara spre mare sub efectul gravitational: se acumuleaza gheata si zapada si curg spre mare. Nemaifiind precipitatii, se retrag.
Pe de alta parte fauna din nord este la randul ei afectata. Ma refer la pasarile migratoare, care si-au schimbat obiceiurile. Cresterea temperaturilor apei pune in pericol si viata ursilor a focilor, care sunt animale care traiesc pe gheata. Daca se topeste gheata nu mai au unde trai, nu se mai pot inmulti.
HotNews.ro: Care este cea mai recenta experienta legata de schimbarile climatice?
Teodor Negoita: La ultima expeditie, m-am im