Generalul Mihail Popescu(Foto: )
Despre scandalul izbucnit recent, dupa cererea premierului Calin Popescu Tariceanu si a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, de retragere a trupelor romanesti din Irak, au curs rauri de cerneala.
Este sau nu oportuna retragerea din Irak? Ce castiga, ce pierde Romania de pe urma mentinerii sau retragerii trupelor? Iata cateva probleme pe marginea carora ZIUA de Cluj a discutat cu una dintre cele mai avizate persoane din Romania. Generalul de armata in rezerva Mihail Popescu este, in prezent, senator PSD de Valcea.
In perioada octombrie 2000 - octombrie 2004 a fost seful Statului Major General al Armatei, adica cel care a negociat, din punct de vedere militar, intrarea Romaniei in NATO, cel care era la comanda cand trupele romane au intrat in Irak.
ZIUA de Cluj: Ce-ati gasit cand ati preluat comanda Statului Major General? Mihail Popescu: Pot sa spun ca, in perioada aceea, am gasit un mare semn de intrebare si o mare neincredere in Romania si in armata romana din partea celor in randul carora vroiam sa intram, a Aliatilor, pentru ca se mima la un moment dat reforma in armata.
Oamenii stiau, stiau mai bine decat noi, ce se intampla in Romania. La prima intalnire pe care am avut-o cu generalul Ralston, comandantul suprem al NATO, m-a intrebat daca mai vrem sa intram in NATO sau nu, pentru ca nu suntem credibili. Era o problema de capabilitate, de a reusi la un moment dat sa faci tot ceea ce fac si ei.
Intr-o vizita pe care am facut-o in America, generalul Tommy Franks, comandantul suprem al zonei de operatii din Irak si Afganistan, ma intreaba daca am la dispozitie un batalion care sa mearga, de exemplu, in Afganistan? Normal, trebuia sa raspund ca aveam oamenii pregatiti, dar nu eu sunt cel care decid. Am venit in tar