Marele Zid Chinezesc, obiectivul arheologic de la Petra /Iordania/ cu monumente sapate in stanca, statuia lui Christos Mantuitorul de la Rio de Janeiro /Brazilia/ si ruinele incase de la Machu Picchu /Peru/ au fost primele alese in lista celor 'sapte minuni ale lumii' moderne, proclamate, sambata seara, in timpul unei ceremonii la Lisabona, transmit Reuters si AFP, citate de Rompres.
Aceste 'sapte noi minuni ale lumii', alese de milioane de persoane din toata lumea care au participat la un concurs prin telefon si Internet, au fost anuntate in mod aleatoriu, au precizat prezentatorii acestei seri pe stadionul Luz din capitala portugheza.
Organizatorii acestei competitii au declarat ca ea a fost o sansa de a ridica aria culturala globala si de a recunoaste realizarile unor societati din afara Europei si a Orientului Mijlociu. Concursul a fost initiat de cineastul elvetian Bernard Weber dupa distrugerea in 2001, in Afganistan, a uriaselor statui ale lui Buddha la Bamiyan. O parte din incasarile obtinute la aceasta ceremonie ar urma sa contribuie la restaurarea statuilor.
Insa ceremonia nu a intrunit aprecieri unanime. UNESCO, care inventariaza patrimoniul mondial, desolidarizandu-se total de acest eveniment.
Traditionalele cele 'sapte minuni ale lumii' au existat toate in urma cu peste 2.000 de ani in regiunea Mediteranei. Astazi, numai una mai exista: marea piramida a lui Kheops de la Giseh /Egipt/. Marele Zid Chinezesc, obiectivul arheologic de la Petra /Iordania/ cu monumente sapate in stanca, statuia lui Christos Mantuitorul de la Rio de Janeiro /Brazilia/ si ruinele incase de la Machu Picchu /Peru/ au fost primele alese in lista celor 'sapte minuni ale lumii' moderne, proclamate, sambata seara, in timpul unei ceremonii la Lisabona, transmit Reuters si AFP, citate de Rompres.
Aceste 'sapte noi minuni ale lumii',