Cabinetul veterinar de stat era pentru majoritatea locuitorilor cladirea unde veneau sa "ia pastilute cand se imburda puii prin iarba si ametesc de cap” sau cand trebuia "sa traga” o semnatura pe carnetul de sanatate al calului sau sa-si "intepe cainele”.
Un "Steve Erwin”, medic de tara
Ei bine, acum doua saptamani a venit de la Gherla la Campia un medic hotarat sa schimbe in timp aceasta perceptie trunchiata asupra medicinei veterinare, dar si a atitudinii fata de animalele pe care le avem in grija. Teodora Blajan este ceea ce putem numi simplu: un om pasionat. Poate suna exagerat, dar as numi-o un „Steve Erwin” in varianta feminina al municipiului Campia-Turzii.
Are o mie si una de pasiuni bizare si este o inflacarata adepta a proiectelor pentru voluntariat. Pana acum a participat la doua actiuni importante, una in Histria (finantata de polonezi) si una in regiunea nordica a Portugaliei, in districtul Miranda. Expeditia in Histria avea ca obiect capturarea de serpi, cu scopul monitorizarii ciclului lor de viata.
Estimarile de numar ale speciei Natrix Tessellata erau de 5000 de exemplare, din care voluntarii au reusit sa captureze aproximativ 3000. Acestora li s-a implantat un cip si au putut fi urmarite.
Cum decurgea o zi in Histria?
Pai, prima senzatie a fost aceea de pierdere a notiunii timpului. Ne orientam de multe ori dupa soare. Doar vazand ca vin multi turisti am realizat: „E Pastele!”. Programul era simplu: dimineata ne beam paharelul de tuica, ne luam sacii de iuta si porneam printre ruine. Serpii, neveninosi, ii prindeam cu mana. Am descoperit ca eclozau in apa.
De multe ori cand ii prindeam erau in mijlocul imperecherii si formau un „Y”. Uitandu-ma la sfarsit in evidente, am constatat ca eu am st