Mai bine de jumatate dintre firmele mici şi mijlocii (IMM) din România nu intenţionează să acceseze fonduri europene, în timp ce o firmă din trei doar se informează cu privire la acest subiect, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). Ponderea societăţilor care au luat în serios posibilitatea finanţării afacerii din bani europeni este sub 5%, jumătate fiind în faza de elaborare a proiectului, iar cealaltă jumătate contactând deja o firmă de consultanţă sau organizaţie patronală pentru sprijin.
Reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri spun că numărul ridicat al firmelor care nu intenţionează să acceseze fonduri europene poate fi pus pe seama prelungiriii pregătirilor României pentru gestionarea fondurilor structurale şi de coeziune. „Faptul că mai puţin de 5% dintre IMM-uri au făcut paşi concreţi este un element ce trebuie să ne dea de gândit şi impune măsuri concrete în acest domeniu”, a precizat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR. Dacă fondurile europene nu sunt tentante, autofinanţarea rămâne, în schimb, varianta cea mai la îndemână.
Astfel, şapte societăţi din zece apelează, ca principală metodă de finanţare, la sursele proprii. Ponderea celor care apelează la creditele bancare este mult mai mică (57%), iar cea a celor care recurg în primul rând la leasing este de doar 39%. La capitolul priorităţi strategice, 56% dintre IMM-uri se gândesc la amplificarea activităţilor de marketing, 50% au în vedere achiziţia de noi tehnologii, în timp ce puţin peste 40% dintre acestea îşi îndreaptă atenţia către pregătirea intensă a forţei de muncă şi diversificarea producţiei. Un interes mai scăzut este manifestat pentru limitarea şi combaterea poluării, la care se gândeşte doar o societate din patru. Majoritatea firmelor mici şi mijlocii consideră că mediul de afaceri din România este favorabi