Un "vin de gheaţă" asortat cu măncăruri sofisticate, precum "fois gras", brănzeturi cu mucegai, preparate asiatice condimentate sau deserturi cu fructe exotice, oferă personalitate unei mese savurate in compania partenerului sau a camarazilor.
Un "vin de gheaţă" asortat cu măncăruri sofisticate, precum "fois gras", brănzeturi cu mucegai, preparate asiatice condimentate sau deserturi cu fructe exotice, oferă personalitate unei mese savurate in compania partenerului sau a camarazilor.
"Vinul de gheaţă" (Ice wine in engleză sau eiswein in germană) este o licoare specială, foarte scumpă, produsă cu mare grijă şi in condiţii speciale. Ice wine este un vin foarte dulce care se obţine din struguri ingheţaţi. Fructele se lasă in vie pănă in lunile iernii. Ingheţul concentrează in boabele de struguri o cantitate de zahăr şi o aciditate foarte ridicate. Vinul a fost produs pentru prima dată acum aproximativ 200 de ani, in Germania, dar actualmente Canada este cel mai mare producător mondial de ice wine. Ice wine este produs din struguri supuşi unui ingheţ destul de puternic. Dacă ingheţul nu are loc foarte repede, strugurii pot putrezi, recolta fiind compromisă. De asemenea, dacă ingheţul este foarte sever, sucul strugurilor nu va mai putea fi extras. Strugurii sunt culeşi din vie manual, pe timpul nopţii sau dimineaţa foarte devreme. Presarea se realizează tot la temperaturi foarte scăzute.
LUX. Ice wine este tributar unor soiuri precum Riesling, Vidal Blanc sau Cabernet Franc. Nivelul foarte ridicat al zahărului duce la o fermentare a mustului ce poate dura şi luni intregi. Pentru că strugurii rămăn multă vreme in vie, este posibil ca unele păsări sau animale să risipească o parte din producţie. Aceste particularităţi impreună cu procesul dificil de obţinere fac din ice wine un vin foarte scump.
"Vinul de gheaţă" a pătruns şi pe piaţa