Vara avem de ales dintre numeroase fructe şi legume. De aproape 15 ani se vorbeşte de piramida alimentelor care, respectată, asigură o stare stabilă de sănătate şi poate reduce riscul aterosclerozei. „Modificările ei ulterioare (2002, Şcoala din Harvard) au clarificat anumite aspecte – consumul lipidelor şi al hidraţilor de carbon. Elementele cele mai importante ale acestei piramide sunt cerealele integrale şi uleiurile vegetale (măsline, floarea-soarelui) care ar trebui consumate zilnic”, ne spune dr. Ciprian Constantin, medic rezident Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Fundaţia Pentru Alimentaţie Sănătoasă (FPAS). „Consumul de fructe, conform indicaţiilor acestei piramide, trebuie să fie zilnic, însă nu în cantităţi nelimitate, deoarece există riscul creşterii ponderale.
Pentru o persoană cu o greutate normală, consumul de fructe trebuie să fie de 2-4 porţii pe zi. Acestea au un conţinut mare de vitamina A (precursor – betacarotenul din morcovi), vitamina C (citrice, ardei gras), folaţi, potasiu (din roşii) şi magneziu (bananele), fibre etc. Se recomandă consumul de fructe proaspete şi crude. Compotul nu este indicat, deoarece are un surplus de glucide (zahărul pus pentru îndulcire) şi substanţele cu potenţial antioxidant benefic din fructe se distrug odată cu fierberea”, explică dr. Ciprian Constantin.
Medicul mai spune că „o porţie înseamnă un fruct mediu (măr, banană, portocală), un grapefruit, o jumătate de cană cu cireşe, o felie medie de pepene, un ciorchine de strugure”. Unele fructe de sezon au un conţinut bogat în carbohidraţi (caisele - 13%, piersicile -13%, murele - 15%, cireşele, 10-18%), de aceea se recomandă cântărirea lor pentru persoanele cu alimentaţie specială (pacienţii cu diabet zaharat), avertizează dr. Ciprian Constantin. „O precizare bine venită este pentru pepenele roşu şi galben - care are 5-6% glucide.
De aceea, co