Mobilitatea angajatilor romani a crescut in utimii ani, tot mai multi fiind atrasi de o cariera internationala, criteriu care a devenit o conditie necesara pentru a putea ocupa o pozitie de senior management la intoarcerea in tara, spune Mirela Iordan, human resources manager al diviziei locale a producatorului de medicamente Pfizer.
"Avem exemple de colegi din companie care s-au relocat international in tari din vestul Europei si din Statele Unite, dar multi si-au exprimat aceasta optiune pe termen mediu, asteptandu-ne la o revenire in tara dupa cativa ani", spune Iordan.
Dar si specialistii si cei care ocupa pozitii de middle management pot aspira la proiecte internationale, numai anul trecut un procent de 5% din totalul angajatilor companiei plecand sa lucreze la nivel international in cadrul Pfizer.
"Surprinzator pentru Romania, avem in ultimele sase luni trei angajati care s-au repatriat din Statele Unite, absolventi sau specialisti in medicina la universitati de prestigiu din America", precizeaza Iordan, care crede ca acest lucru nu se datoreaza numai investitorilor straini, ci si datorita schimbarii politicii de resurse umane a firmelor romanesti care ofera uneori pachete mai atractive, fiind preocupati de achizitia de know-how international.
Conform directorului de resurse umane al Pfizer, in prezent targetul principal al pietei farmaceutice il reprezinta candidatii cu formare medicala sau inrudita: absolventii de medicina sau farmacie, biochimie, biologie sau chimie. "Ca si in alte tari din Europa de Est absolventii acestor facultati sunt inca atrasi de o cariera in industria farmaceutica, atat pentru pachetul salarial si de beneficii, dar si pentru climatul de munca oferit, insa noi anticipam o schimbare a targetului, catre diferite alte specialitati, mai ales din domeniul economic si preconizam chiar formarea unei institutii specia