Apa din aproximativ 40 de fântâni din comuna Laloşu, judeţul Vâlcea, conţine produşi petrolieri. Din cauza secetei, fântânile care mai aveau apă bună de băut au secat. În puţurile nou-forate de autorităţile din localitate au apărut gaze, iar oamenii se alimentează cu apă de la magazin, din localităţile învecinate, ori dintr-o cisternă adusă de pompieri.
Comuna Laloşu e situată la aproximativ 100 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea. În această zonă apa e scumpă la vedere. De doi ani, oamenii din zonă se confruntă cu un fenomen ciudat, pentru că fântânile lor emană gaze şi ard. „Cu apa stăm foarte prost în comună pentru că ne ies gaze din fântâni. În ultimii doi ani s-au făcut multe studii în zonă pentru a vedea care e explicaţia. Se pare că localitatea e aşezată pe o pungă de ţiţei şi produşii petrolieri s-au infiltrat în pânza freatică. Din cele şase sate ale localităţii, în trei dintre ele, Mologeşti, Portăreşti şi Laloşu, ies gaze din fântâni. Dacă la început erau gaze doar în câteva puţuri, fenomenul s-a extins şi avem în prezent aproximativ 40 de fântâni care se aprind, în general în după- amiezele cu temperaturi ridicate. Am forat de curând în aceste sate trei fântâni, dar apa a ieşit tot cu gaze şi am abandonat săpăturile. Altele care aveau apă bună au secat din cauza secetei“, a spus Ion Toma, primarul comunei. Edilul spune că reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Vâlcea au luat probe de apă din şase fântâni publice. „În urma analizelor s-a constatat că doar apa dintr-o fântână este potabilă, celelalte probe conţinând produşi petrolieri“, a spus Ion Toma.
„Cumnatul meu a fript mici pe grătar deasupra fântânii”
Ioana Stuparu locuieşte în satul Portăreşti şi de doi ani fântâna din propria curte a început să emane gaze. Fântâna e construită chiar lângă casă şi are o vechime de 25 de ani. „Până acum doi