E.ON Moldova Distributie intentioneaza sa inceapa importul de electricitate din Republica Moldova.Procurarea de energie este ingreunata de seceta care afecteaza Hidroelectrica si Nuclearelectrica.Conducerea companiei spune ca din cauza celui mai mare datornic, CFR, E.ON face imprumuturi pentru investitii.
Distribuitorul de electricitate E.ON Moldova Distributie, detinut de grupul german de energie E.ON, intentioneaza sa inceapa in aceasta luna sa importe electricitate din Republica Moldova, prin doua linii, in nordul si sudul Moldovei. "Am vrut sa importam energie din Republica Moldova. Initial, Transelectrica nu ne-a dat voie, din motive tehnice sau de alta natura, insa acum discutiile merg bine. Putem importa prin doua linii, in nordul si sudul Moldovei, in sistem de insula. Statele estice incearca sa inchida piata, ca un fel de protectie a producatorilor de energie din tara respectiva, pentru ca, daca ar deschide piata, ar intra energie mai ieftina din alte zone", a declarat Ferenz Csulak, director general adjunct al E.ON Moldova Distributie la Campulung Moldovenesc.
Republica Moldova nu este membra a sistemului UCTE. Uniunea Europeana a interzis statelor membre UCTE sa importe energie din state care nu fac parte din aceasta structura, astfel ca E.ON va folosi sistemul "insula". Acesta presupu-ne separarea unei zone din reteaua romaneasca, care ar urma sa fie alimentata cu energie din alta tara. Ferenz Csulak a adaugat ca "piata de energie este pseudoliberalizata atat timp cat nu se liberalizeaza si capacitatile de transport transfrontalier al energiei".
Totodata, compania intampina o serie de dificultati in procurarea energiei, intrucat productia Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania si cu cele mai mici costuri, si cea a Nuclerelectrica sunt reduse ca urmare a scaderii debitelor raurilor si Dunarii din cauza sec