Sondajele de opinie din luna iunie a.c. indica la unison o crestere spectaculoasa a PD-ului (aflat la aproape 50% din optiuni), o cadere lenta si ezitanta a PSD (15%) si PNL (11%), precum si disparitia din viitorul Parlament a PRM-ului (4%) si UDMR-ului (4%).
In locul ultimelor doua formatiuni, in Camerele parlamentare ale Romaniei se va afla, cu un procent estimat de 10%, Png-ul lui Gigi Becali. Pld-ul (cu 4%), Pc-ul si Pin-ul (sub 1%) vor impartasi soarta Prm-ului si Udmr-ului. Sondajele au fost realizate de institute specializate, independente intre ele, neputand fi suspectate - conform unei teorii a conspiratiei - de intelegere subterana pentru favorizarea unei grupari sau a alteia. Cu aproximarile de rigoare, se poate spune ca tendintele surprinse de ele sunt valabile. Chiar si nespecialistii ar putea afirma, fara o documentare riguroasa, ca acestea sunt trendurile partidelor politice romanesti dupa "evenimentele" in care s-au implicat de la inceputul anului in curs.
Mentinerea Pc-ului si a Pin-ului la nivelul lui 1% (intrand in marja de eroare - de 3% - asumata de oricare sondaj responsabil) era previzibila. D-l Voiculescu ("Felix-motanul") a dat o tenta prea personala actiunilor partidului pe care il conduce. Pc-ul pare total aservit intereselor sefului sau, supunandu-se capriciilor rancuniare ale acestuia, rabufnirilor lui de orgoliu, adesea ridicole, fara fundament credibil. D-l Voiculescu a servit - fara ca neaparat sa o stie - planurilor formatiunilor antiprezidentiale (Pnl, Psd, Prm), fara a fi insa acceptat de acestea drept partener real. Oportunismul Pc-ului (fostul Pur), intrat de doua ori in Parlament prin aliante cu o formatiune mult mai puternica (Psd-ul), a ajuns la limita, nici o grupare nemaiacceptandu-l drept partener. Pin-ul n-a reusit niciodata sa-si depaseasca conditia de grupuscul politic, de club pentru dezbateri interesant